Τρίτη 27 Μαΐου 2008

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΣΗΕΜΘ οι υποψήφιοι του συνδυασμού

«Δημοσιογράφοι σε Δράση»

στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού για τις εκλογές της 31ης Μάη συμμετέχουν:

Αλεξιάδης Αλέξης του Παναγιώτη
Ανανιάδου Άννα του Χρήστου
Βασβατέκη Καλλιρρόη του Δημητρίου
Ντάβου Κωνσταντίνα του Γεωργίου
Παπαδόπουλος Ευάγγελος του Νικολάου
Στρίκος Ιωάννης του Κωνσταντίνου

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΣΗΕΜΘ Θέσεις και προτάσεις

Δημοσιογράφοι σε Δράση
dimosiografoidrasi.blogspot.com
e-mail: dimosiografoisedrasi@gmail.com

Η σημερινή κατάσταση και η συσσωρευμένη αγανάκτηση των εργαζομένων δημιουργεί την αναγκαιότητα για ένα πόλο των εργαζομένων στα ΜΜΕ που θα συμβάλλει να δυναμώσει η συλλογική δράση, η παρέμβαση και η πάλη για να βρεθούν στο επίκεντρο της δράσης, τα προβλήματα και οι διεκδικήσεις μας για εργασιακές συνθήκες και αμοιβές που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας.
Στις εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων στην ΕΣΗΕΜ-Θ, πρέπει να πάμε με την απαίτηση να γίνουν βήματα μπροστά. Χωρίς συμβιβασμούς στη λογική του εφικτού - ρεαλιστικού.
Ο συμβιβασμός, η τακτική της συναίνεσης, η συντεχνιακή αντίληψη είναι η λογική των ηγεσιών της πλειοψηφίας των συνδικαλιστικών οργάνων του χώρου μας.
Τα αποτελέσματά της τα ζούμε: Πολλαπλή εκμετάλλευση του έργου μας χωρίς τις αντίστοιχες αποδοχές. Κατάργηση του 8ωρου. Απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση. Παρέμβαση στο περιεχόμενο της δουλειάς μας. Καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων. Διαφόρων τύπων συμβάσεις, δουλειά με το μπλοκάκι. Εκβιασμοί με την απειλή της ανεργίας. Εκμετάλλευση των ονείρων του κάθε νέου να μπει στη δουλειά και να μάθει, να δουλέψει με όρεξη και μεράκι. Σύνταξη στα 65 και βάλε, δηλαδή δουλειά με βασικό εργαλείο υποστήριξης το μπαστούνι.
Αυτή η κατάσταση επιβλήθηκε γιατί εξυπηρετεί την εργοδοσία. Έτσι μπορεί ανενόχλητη να αδειάζει τις τσέπες μας όλο και περισσότερο, να ασχημονεί πάνω στις αξίες της ελεύθερης έκφρασης, της αξιοκρατίας, της δημοκρατίας, και του δημόσιου συμφέροντος.
Αυτό είναι το παρόν μας. Δεν μας αξίζει. Μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον μας.
Όσοι διακηρύττουν ότι νοιάζονται και ανησυχούν για τις εξελίξεις στο χώρο και για την επίθεση που δεχόμαστε, πρέπει με τις πράξεις τους να το αποδεικνύουν. Είχαν και έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν, ανεξάρτητα από τις διαμορφωμένες πλειοψηφίες ή μειοψηφίες. Να ενημερώσουν τους εργαζόμενους, να οργανώσουν την αντίδρασή τους.
Έχουμε επιλογή
Στο χέρι μας είναι να σπρώξουμε τις εξελίξεις στην κατεύθυνση που εμείς θέλουμε. Μπορούμε να μετατρέψουμε την ΕΣΗΕΜ-Θ σε πραγματική συνδικαλιστική Ένωση που δεν θα διαχωρίζει τους συναδέλφους σε μέλη και μη μέλη, και θα παλεύει ανεξαίρετα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στο χώρο.
Θέλουμε και θα αγωνιστούμε για μια Ένωση, που θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας. Θα έχει λόγο και θα παρεμβαίνει σε ζητήματα που αφορούν το λαό, τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις του.
Μπορούμε λοιπόν με τη δράση μας αλλά και με την ψήφο μας να διαμορφώσουμε τις εξελίξεις και να βάλουμε σε πρώτη θέση τις διεκδικήσεις μας για:
ØΠραγματικά ολόπλευρα ουσιαστική ενημέρωση, δημοκρατικό δικαίωμα για όλους.
ØΕφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και διεκδίκηση νέων, που θα εξασφαλίζουν μισθό -από μία δουλειά-, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μας. Έτσι δεν θα αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε σε 2 και 3 δουλειές για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε στην πράξη και να εμποδίσουμε την παράλληλη απασχόληση σε Γραφεία Τύπου φορέων, οργανισμών κλπ με συναφές αντικείμενο με το ρεπορτάζ που καλύπτουμε.
ØΥπεράσπιση του θεσμοθετημένου 6ωρου που καταστρατηγείται στην πράξη με τον τσαμπουκά της εργοδοσίας και την ανοχή των συνδικαλιστικών μας εκπροσώπων. Πάλη για την καθολική εφαρμογή του 6ωρου σε όλο τον κλάδο. Αναγνώριση και πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης, της νυχτερινής εργασίας, των εκτός έδρας αποστολών, κλπ. Έξτρα αμοιβές για την πολλαπλή εκμετάλλευση της δουλειάς μας (ένθετα, πρακτορεία, κλπ). Κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων του έργου που παράγουν οι δημοσιογράφοι ώστε να εμποδίζεται η πολύμορφη εκμετάλλευσή του από την εργοδοσία (διανομή σε άλλα ΜΜΕ, κλπ) .
ØΚατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, της μερικής απασχόλησης, που οδηγεί σε “μερικά” δικαιώματα, εισόδημα, ζωή. Πλήρη σταθερή εργασία για όλους. Κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ. Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού. Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. Επιδότηση των νέων ανέργων χωρίς καμιά προϋπόθεση.
ØΕιδικά για την ΕΡΤ, απαιτούμε να σταματήσει το καθεστώς των συμβασιούχων.
ØΔιασφάλιση των θέσεων εργασίας για όλους τους εργαζόμενους σε περίπτωση μεταβίβασης ή συγχωνεύσεων των επιχειρήσεων.
ØΛέμε όχι στην εκμετάλλευση των νέων – εκπαιδευόμενων συναδέλφων. Ο χρόνος εκπαίδευσης να είναι συγκεκριμένος (6 μήνες). Το διάστημα αυτό ο εργαζόμενος να ασφαλίζεται και να αμείβεται με την κατώτερη σύμβαση του κλάδου.
ØΛέμε ΟΧΙ στην Ενοποίηση των Ταμείων που οδηγεί παροχές και δικαιώματα σε σύγκλιση προς τα κάτω. Όχι στη δήμευση των πόρων και των αποθεματικών των ταμείων. Απορρίπτουμε συνολικά και θα αγωνιστούμε για να μην περάσει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης. Απαιτούμε κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της τελευταίας 15ετίας (Σιούφα - Σουφλιά και Ρέππα).
Απαιτούμε δημόσια και δωρεάν κοινωνική ασφάλιση με αναβαθμισμένες παροχές χωρίς καμία αφαίρεση δικαιωμάτων. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες.
Τι Ένωση θέλουμε;
Πιστεύουμε ότι μέσα από μαζικά και ισχυρά σωματεία – ενώσεις, που θα στηρίζονται από τους εργαζόμενους και θα αποτελούν το στήριγμά τους, θα μπορέσουμε να σταματήσουμε την εργοδοτική ασυδοσία.
Γι’ αυτό διεκδικούμε και παλεύουμε για:
ØΑνεμπόδιστη συμμετοχή στα σωματεία, ώστε όλοι όσοι εργάζονται ζουν από τη δουλειά τους στα ΜΜΕ να έχουν συνδικαλιστική κάλυψη. Παρέμβαση της Ένωσης και των ελεγκτικών μηχανισμών για την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων. Δεν είναι ατομική υπόθεση του κάθε νέου ή και παλιότερου δημοσιογράφου.
ØΣυλλογική και άμεση αντιμετώπιση των εργοδοτικών παρεμβάσεων στο έργο μας. Ουσιαστική λειτουργία του Πειθαρχικού για την άμεση αντιμετώπιση κάθε αντιδεολοντολογικής συμπεριφοράς και αποτροπή ακόμη και με μέτρα – κυρώσεις, της επανάληψης τέτοιων φαινομένων.
ØΧωρίς άλλη καθυστέρηση να πραγματοποιηθεί καταστατική συνέλευση – σχετική απόφαση υπάρχει- ώστε να προσαρμοστεί το καταστατικό στις νέες συνθήκες που επικρατούν στα ΜΜΕ.
ØΟυσιαστικό και όχι διακοσμητικό ρόλο στους εργασιακούς εκπροσώπους. Τακτικότερες συνεδριάσεις του Μεικτού Συμβουλίου με αποφασιστικό ρόλο για προβλήματα που προκύπτουν στους χώρους δουλειάς.
Ø Τακτική παρουσία των μελών του ΔΣ στους χώρους δουλειάς, άμεση επαφή με τους συναδέλφους και ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή άσκηση που έργου τους.
ØΣυνελεύσεις στους χώρους δουλειάς τουλάχιστον ανά 6μηνο, και συχνότερα σε όσους χώρους προκύπτουν προβλήματα.
ØΚαθιέρωση τακτικών εργασιακών συνελεύσεων με τους συναδέλφους που απασχολούνται στα περιφερειακά ΜΜΕ και τη συμμετοχή όλων των μελών του ΔΣ.
ØΑνοιχτές συνεδριάσεις του ΔΣ της Ένωσης και ανάρτηση των πρακτικών στην ιστοσελίδα της ΕΣΗΕΜ-Θ. Δεν θα γίνονται οι δημοσιογράφοι ερευνητές για να μάθουν την αλήθεια για όσα συζητιούνται στις συνεδριάσεις των οργάνων τους, τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων τους. Έτσι θα πάψει η παραπλάνηση και η ανούσια αντιπαράθεση και στις Γενικές Συνελεύσεις.
ØΕνίσχυση της προσπάθειας επιμόρφωσης των συναδέλφων ακόμη και με εξασφάλιση εκπαιδευτικών αδειών. Είναι δικαίωμα και δεν πρέπει να μπαίνει σε διαπραγμάτευση με τους επιχειρηματίες – εργοδότες.
ØΘεωρούμε επίσης ότι θα μπορούσε η ΕΣΗΕΜ-Θ να διερευνήσει τη δυνατότητα απασχόλησης στα Γραφεία Τύπου (Δήμων Οργανισμών, Φορέων, κλπ) τουλάχιστον ενός δημοσιογράφου – μέλους της με προτεραιότητα από τη λίστα των άνεργων συναδέλφων. Μιλάμε για πλήρη εργασία με τήρηση των προβλεπόμενων από τη ΣΣΕ του κλάδου. Αυτό σίγουρα δεν θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας στον κλάδο. Επίσης όπως επίσης σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε τη δουλειά στα Γραφεία Τύπου ως δημοσιογραφική εργασία.

Σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίος από ποτέ ο συντονισμός της δράσης μας με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο χώρο των ΜΜΕ, στην προοπτική δημιουργίας του συνδικάτου Τύπου. Σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εργαστούμε όσες δυσκολίες και αν συναντήσουμε. Γιατί μόνο έτσι θα μπορούμε να κάνουμε αποτελεσματικότερο τον αγώνα μας για την επίλυση των εργασιακών και άλλων προβλημάτων.


Συνάδελφοι,
στις εκλογές της 31ης Μάη για την ανάδειξη νέων οργάνων στην ΕΣΗΕΜΘ σας καλούμε να στηρίξετε το συνδυασμό «Δημοσιογράφοι σε Δράση»
στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν:

Αλεξιάδης Αλέξης του Παναγιώτη
Ανανιάδου Άννα του Χρήστου
Βασβατέκη Καλλιρρόη του Δημητρίου
Ντάβου Κωνσταντίνα του Γεωργίου
Παπαδόπουλος Ευάγγελος του Νικολάου
Στρίκος Ιωάννης του Κωνσταντίνου