Τετάρτη 2 Απριλίου 2008

ΠΟΕΣΥ

Δημοσιογράφοι σε Δράση

Πλαίσιο για τη ΠΟΕΣΥ


Mπροστά στη γενικευμένη επίθεση που δεχόμαστε στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα, ο αγωνιστικός προσανατολισμός της ΠΟΕΣΥ προβάλει ως αδήριτη ανάγκη για την υπεράσπιση των συμφερόντων όλων των εργαζομένων του κλάδου μας.
Χρειαζόμαστε μια ΠΟΕΣΥ που θα συντονίζει την αγωνιστική δράση όλων των Ενώσεων, στην προοπτική του Συνδικάτου Τύπου. Μια ΠΟΕΣΥ που δεν θα οδηγεί τον κλάδο στην αδράνεια, δεν θα αποτελεί διακοσμητικό όργανο, αλλά θα παίξει πραγματικά το ρόλο της, ρόλο Ομοσπονδίας συνδικάτων εργαζομένων.
Για να υπάρξει αναπροσανατολισμός της ΠΟΕΣΥ σε αγωνιστική κατεύθυνση, πρέπει να αλλάξουμε τους συσχετισμούς. Άλλωστε δεν είναι το κακό το ριζικό της που φταίει. Χρόνια τώρα, συγκεκριμένες δυνάμεις, που ομοφωνούν δήθεν διαφωνώντας, την έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που δεν υλοποιούν αποφάσεις συνεδρίων για την αλλαγή του καταστατικού, που αγνοούν και υπονομεύουν τις αποφάσεις συνεδρίων για το ασφαλιστικό και το συνδικάτο τύπου. Αυτές οι ίδιες πλειοψηφίες τρία χρόνια, δεν βρήκαν το χρόνο να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους –μέλη και μη μέλη των ενώσεων- για τις επιπτώσεις της ασφαλιστικής επίθεσης που σχεδιάστηκε και εκδηλώνεται τώρα με την ενοποίηση των Ταμείων και τη δημιουργία του ΕΝΙΑΙΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).
Μπορούμε να οδηγήσουμε τις εξελίξεις σε θετική κατεύθυνση. Διαμορφώνοντας συσχετισμούς που θα σπρώξουν σε αγωνιστική κατεύθυνση τον κλάδο μας. Οι εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων για την ΠΟΕΣΥ, αποτελούν ένα πεδίο δράσης που έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε.
Να διεκδικήσουμε αποφασιστικά τη λύση των προβλημάτων μας (εργασιακά, ασφαλιστικά). Να αποκαταστήσουμε το ρόλο του δημοσιογράφου στην κοινωνία, να σταματήσουμε την απαξίωση, να παλέψουμε για να μπει τέρμα στη διαπλοκή. Προϋπόθεση για να έχει αποτέλεσμα αυτός ο αγώνας είναι η επίτευξη της ουσιαστικής ενότητας όλων των εργαζομένων του κλάδου στη βάση των κοινών μας συμφερόντων. Κόντρα στη λογική του συντεχνιασμού, που εκφράζεται είτε κατά Ένωση είτε κατά ειδικότητα κλπ.
Θέλουμε μια ΠΟΕΣΥ των εργαζομένων στα ΜΜΕ και όχι μηχανισμό δημοσίων σχέσεων, διακοσμητικό όργανο, χωρίς περιεχόμενο δράσης.
Λέμε ΟΧΙ στην Ενοποίηση των Ταμείων που οδηγεί παροχές και δικαιώματα σε σύγκλιση προς τα κάτω. Όχι στη δήμευση των πόρων και των αποθεματικών των ταμείων. Απορρίπτουμε συνολικά και θα αγωνιστούμε για να μην περάσει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης. Απαιτούμε κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της τελευταίας 15ετίας (Σιούφα - Σουφλιά και Ρέππα).
Απαιτούμε υλοποίηση των ομόφωνων αποφάσεων των συνεδρίων της ΠΟΕΣΥ που θέτει ξεκάθαρα τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων στο χώρο του Τύπου με όρο τη βελτίωση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων και παροχών υγείας - πρόνοιας.
Απαιτούμε δημόσια και δωρεάν κοινωνική ασφάλιση με αναβαθμισμένες παροχές χωρίς καμία αφαίρεση δικαιωμάτων. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες.
Διεκδικούμε και Παλεύουμε
Για υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας. Θα εξασφαλίζουν μισθούς που θα μας επιτρέπουν να ζούμε από μία δουλειά. Θα προστατεύουν το 5νθήμερο, το θεσμοθετημένο 6ωρο, θα παλεύουν για την καθολική εφαρμογή του σε όλο τον κλάδο, θα αναγνωρίζουν και θα αμείβουν την υπερωριακή απασχόληση, τη δουλειά Σαββατοκύριακα και αργίες, θα προστατεύουν τα πνευματικά δικαιώματα και θα εμποδίσουν την πολλαπλή εκμετάλλευση του έργου μας.
Για κατάργηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας με τα γνωστά μπλοκάκια (Δελτία Παροχής Υπηρεσιών), τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, το καθεστώς συμβασιούχων.
Ενάντια στη διαπλοκή. Για να ισχύσουν τα ασυμβίβαστα με το δημοσιογραφικό επάγγελμα που δημιουργούν εξαρτήσεις. Δεν χαρίζουμε καμία δημοσιογραφική θέση εργασίας και δεν φοβόμαστε την πλήρη διαφάνεια που θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της χαμένης τιμής του επαγγέλματός μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: